Magical Materials met Lotte Dalgaard

24 t/m 28 september 2018

Deze cursus is tot stand gekomen dankzij bemiddeling van Marian Stubenitsky. Lotte Dalgaard verzorgt van 17 t/m 21 september Magical Materials in Randwijk bij Marian Stubenitsky. Daarna komt Lotte van 24 t/m 28 september naar Oosterwolde. De beide cursussen verschillen op het punt van de getouwen, nl. tafelgetouwen en staande getouwen.

Tijdens deze cursus maken de cursisten kennis met het gebruik van speciale materialen bij het weven om een driedimensionaal en levendige stof te creëren. Ze zullen speciale technieken leren voor het gebruik van high-twist, elastische en andere zeer fijne actieve garens, in combinatie met stabiele garens (zoals katoen, superwash-wol of linnen) om fabelachtig geplooide, gevouwen en gerimpelde stof te weven.

High twisted, actieve en elastische garens vragen een andere benadering.

Tijdens deze cursus leer je hoe je deze garens kunt hanteren.

Lotte brengt kettingen van verschillende garens mee. Denk hierbij aan linnen, hoog getwiste wol, zijde en elastische garens. In de praktijk leer je hoe je een ketting opboomt met garen met een “gebruiksaanwijzing” en weef je proeven in verschillende kwaliteiten. Door de nabehandeling van de weefsels met heet water zullen zich spannende oppervlakten vormen. Vanuit Denemarken zal Lotte de magische garens mee brengen die we gaan gebruiken.

De Deense wever Lotte Dalgaard wordt zeer gewaardeerd voor haar levenslange bijdrage aan het Deense handweven. Zij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het werken met hoogwaardige twistgarens en andere garens die na het weven zullen transformeren of krimpen en heeft vele tentoonstellingen gehad in Denemarken, Zweden, Finland, IJsland, Oekraïne en Spanje.

Samen met modeontwerper Ann Schmidt Christensen produceert zij unieke kleding gemaakt van stof die geweven is van high twisted garen in linnen en wol. In 2012 verscheen haar boek ‘Magical materials to weave’ in het Engels – uitgever Trafalgar Square Books, helaas uitverkocht maar nog wel 2e hands verkrijgbaar.

Lotte spreekt engels.

 

Docent:                                             Lotte Dalgaard

Cursuscode:                                     18-16 DAL MAG1

Datum en tijd:                                 Maandag 24 september t/m vrijdag 28 september van 9.00 – 17.00 uur

Locatie:                                             Weefcollectief Fryslân

Aantal deelnemers:                          minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers

Lesgeld:                                             standaard € 480,- voor leden WEEFNETWERK € 360,-.

De prijs is inclusief 5 lunches, de garens en reader

Aanmelden vóór:                              1 september 2018

Bij:                                                       Weefcollectief Fryslân, Contactpersoon Christianne de Wit