Over Weefcollectief Fryslân

In Scandinavië is het heel gebruikelijk dat weefgroepen een eigen weefruimte hebben. Na een bezoek aan een groep Deense weefsters begon het bij een aantal Nederlands weefsters te “kriebelen”. Geïnspireerd door wat ze gezien hadden werden de handen in één geslagen en opende in september 2014 het Weefcollectief Fryslân aan de Veengang in Oosterwolde voor het eerst haar deuren.

Onze doelstelling is het oude ambacht en de techniek van weven op het weefgetouw in stand houden en stimuleren, door wevers, van alle niveaus, laagdrempelig met elkaar in contact te brengen. Daardoor ontstaat een smeltkroes waarin wevers elkaar inspireren en kennis en vaardigheden worden vergroot. Weven is immers een oneindig spel van het combineren van patronen, materialen en kleuren.

Een weefgetouw is behoorlijk groot en de aanschaf ervan redelijk duur. Dit kan een belemmering vormen om eraan te beginnen. Wij vinden dit jammer. Daarom hebben wij onze eigen ‘weverij’ ingericht met diverse typen weefgetouwen en materialen waar je naar hartenlust kennis kunt maken met weven en nieuwe technieken kunt uitproberen.

Als er eenmaal geweven wordt is er behoefte aan praktische ondersteuning. Juist in de beginperiode is dit van cruciaal belang. Weven vereist kennis en vaardigheden waarvoor niet alleen liefde voor het ambacht nodig is, maar ook inzicht in een patroon, en kennis van materialen en de techniek van het getouw. Hulp ter plaatse is daarom belangrijk om de eerste beginselen onder de knie te krijgen, maar ook een stimulans om door te ontwikkelen. Een cursus volgen kan hierin helpen, maar hulp direct aan het getouw werkt ook heel goed.

Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vereniging van ongeveer 30 personen. Onlangs zijn wij verhuisd naar een grotere ruimte op hetzelfde adres. Hier komen de 50 getouwen nog beter tot hun recht en hebben we een echte bibliotheek kunnen inrichten met een ruime collectie weefboeken en –tijdschriften. Er is een groot assortiment garens voor eigen gebruik en voor de verkoop. Het is ook mogelijk om garens en materialen te bestellen van Venne en Garnhuset i Kinna. Mooie weefsels gemaakt door onze leden zijn te koop en er is een mogelijkheid om kettingen naar uw persoonlijke wensen te laten scheren.

Het Weefcollectief Fryslân biedt daarnaast een heel divers cursusaanbod. Van een eendaags arrangement om eens te proeven aan het weven tot grote meerdaagse cursussen met buitenlandse docenten. Er is voor zowel de beginnende als de ervaren weefster iets interessants te vinden.

We beschikken over een mooie vergaderruimte en cateringmogelijkheden voor groepen. Informeer naar de mogelijkheden.

 

Altijd van harte welkom in onze weverij! Mail even zodat wij weten dat u komt.