Bandweven – Marieke Kranenburg

Woensdag 23 oktober en 6 november, 20 november en 11 december 2019, 10.30 – 15.00 uur

Op 6 november, 20 november en 11 december organiseert het Weefcollectief Friesland een serie verdiepingslessen over bandweven. Voor diegenen die nog geen ervaring hebben en toch graag willen meedoen is er op 23 oktober een introductiecursus over het opspannen van de inkle loom. De docent is Marieke Kranenburg.

De volgende technieken worden behandeld:

  • 6 november: Krokbragd
    Normaal weef je een band met twee lagen; de gehevelde en de ongehevelde laag. Met Krokbragd introduceer je een derde of zelfs een vierde laag. Het weven van een Krokbragd band is niet heel lastig, de kunst zit m in het opspannen en het maken van de extra hevellagen.
  • 20 november: Pebble weave
    Een heel bekende techniek in het bandweven; Laverne Waddington heeft voor deze techniek veel patronen ontworpen. In de les gaan we in op de techniek van het pebbelen, maar ook hoe je het weven kunt versnellen door extra hevelsets te maken. Meer gevorderde bandwevers kunnen ook kiezen voor een driekleuren pebble.
  • 11 december: baltic style / pick-up weven

In de laatste les gaan we aan de slag met pick-up weven; je kunt kiezen voor Baltic Style, waarin je werkt met twee kleuren, of voor de driekleuren-pickup techniek zoals beschreven door Annie MacHale.

Elke les kent twee varianten: een variant voor meer beginnende wevers en een variant voor de meer gevorderde wevers. De variatie zit in de breedte van de banden, de complexiteit van opzetten en van het weven zelf.

Heb je nog geen ervaring met bandweven, maar wil je wel graag meedoen? Dan ben je op 23 oktober van harte welkom voor een introductiecursus, waarin je een band op gaat zetten volgens patroon, leert hoe het weven in zijn werk gaat en je de eerste stappen zet met het manipuleren van de lagen. Door de opbouw in de overige lessen, ben je na deze introductiecursus prima in staat om de lessen te kunnen volgen.

 

 

 

 

 

Foto: de diverse technieken die aan de beurt komen: vlnr: krokbragd, pebble (2 en 3 kleuren) en pick-up (3-kleuren en Baltic Style).

 

Docent:  Marieke Kranenburg, E: marieke@bandweefblog.nl

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17, 8431 NJ  Oosterwolde

Data en tijden:  Introductiecursus: woensdag 23 oktober, 10.30 – 15.00 uur en de

Vervolgcursus: woensdag 6 november, woensdag 20 november en woensdag 11 december 2019, 10.30 – 15.00 uur

Prijs:   Basiscursus € 40,- en Vervolgcursus € 120,-

Lunch: Zelf een lunch meenemen. Koffie / thee en iets lekkers zijn inbegrepen.

Aantal: minimaal 6, maximaal 10 deelnemers

Inschrijven vóór:   Introductiecursus vóór woensdag 16 oktober en voor de vervolgcursus vóór woensdag 30 oktober. Je kunt de 2 cursusen los van elkaar boeken.

Aanmelden bij:  weefcollectieffryslan@gmail.com

Meenemen:  Bandweefgetouwtje/inkle loom plus garens. Mocht je een bandweefgetouwtje willen lenen, dan kan dat. Borg is € 50,-. Ook garens kun je in de cursus aanschaffen. Geef dit op bij je aanmelding.