Historische bindingen in hedendaagse technieken – Åse Eriksen – VOL

Maandag 10 t/m vrijdag 14 februari 2020, 9.00 – 17.00 uur

Åse Eriksen (1956) woont aan de westkust van Noorwegen. Zij is een textielkunstenaar die na haar studie aan de Norwegian National College of applied art in Bergen zich steeds meer is gaan verdiepen in oude textiel. Zij heeft zich gespecialiseerd in de combinatie van  oude weeftechnieken met nieuwe kennis en hulpmiddelen, waardoor de oude technieken eenvoudiger uit te voeren zijn. since 1995  geeft zijn cursussen in “Weaving with free patterning”,  “church textiles” en “copying of old textiles”.

In deze cursus gaan we aan de slag met traditionele weeftechnieken en bindingen zoals Taqueté, Samitum, Jin (= turned taqueté), Han damast, Beiderwand/Lampas en dubbel weefsel. Het zijn allemaal bindingen die in de afgelopen eeuwen min of meer op de achtergrond zijn geraakt. Vooral de technieken die werden gebruikt in het begin van het weven van gedessineerde zijden stoffen kunnen gebruikt worden voor hedendaagse textiel. In het theoriegedeelte van de cursus worden alle technieken en bindingen uitgelegd en in een historische context geplaatst.

De 4- en 6-schachts getouwen worden van te voren door ons weefklaar gemaakt, soms met kleine aanpassingen van het weefgetouw om de gewenste techniek te kunnen weven. Ook zullen er een aantal kettingen met de hand geverfd zijn.

De voertaal is Engels

Docent: Åse Eriksen, Noorwegen, E: ase.eriksen@hotmail.com, W: www.aaseeriksen.no

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17, 8431 NJ  Oosterwolde (fr.)

Data en tijden: maandag 10 tot en met vrijdag 14 februari 2020, 9.00 – 17.00 uur

Prijs: € 450,-.

Koffie/thee met iedere dag iets lekkers is inbegrepen. 5 lunches en het weefklaar maken van de weefgetouwen, de garens en de reader zijn inbegrepen.

Geschikt voor: wevers en andere geïnteresseerden met weefervaring

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 10

Inschrijven vóór: 1 januari 2020

Aanmelden bij: Weefcollectief Fryslân, weefcollectieffryslân@gmail.com

Meer informatie: zie onze website www.weefcollectieffryslan.com of mail Christianne de Wit, cursuscoördinator Weefcollectief Fryslân, weefcollectieffryslân@gmail.com.