Workshop Kleurenleer

Zaterdag 13 november 2021 en  zaterdag 15 januari 2022 van 10.30-14.00 uur
(De resultaten uit deze workshop kun je gebruiken voor je portfolio van de modulaire weefcursus.)

Voor de een is het een lastige om kleuren te combineren, de ander pakt en combineert en hoopt op een goede combinatie. Bij weven is het altijd moeilijk om tot een juiste kleurcombinatie te komen. Kleuren in garens geeft een ander mengbeeld dan verf gemengd op een pallet.

In deze workshop gaan we kijken hoe kleuren zijn opgebouwd, hoe kleuren op elkaar kunnen inwerken of letterlijk aanvoelen. Hoe het kleuren mengen optisch werkt in weefwerk. We gaan oefenen in het mengen van kleuren met plakkaatverf, bekijken de kleuren theorie van Johannes Itten en maken een of meerdere garen wikkels.

Met deze oefeningen werk je aan het inzicht krijgen in opbouw en werking van kleuren. Dit kan je helpen in het kiezen van je kleur garens voor het maken van je weefsels.

1e les: Bespreking van kleurenleer van Johannes Itten.

Oefenen met plakkaatverf in het mengen van kleurcontrasten uit de theorie van de kleurenleer. Korte powerpoint hoe optisch mengen werkt.

2e les: Maken van garen wikkels met een of meerdere van de contrasten uit de theorie van Johannes Itten n.a.v van een afbeelding die je zelf zoekt.  Bespreken van de opdracht om uit te weven.


Docent: Marleen Jongen. E Mardijk@planet.nl T 055 3601512

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17, 8431 NJ  Oosterwolde.

Data en tijd: Zaterdag 13 november 2021 en zaterdag 15 januari 2022 van 10.30-14.00 uur. Een terugkomdag wordt samen met de deelnemers afgesproken.

Prijs: € 90,-,  Leden Weefnetwerk € 75,-

Aantal: minimaal 6 deelnemers, maximaal 8

Inschrijven vóór:  18 oktober 2021 bij https://weefnetwerk.nl/index.php/9-weefnetwerk/170-aanmelden-cursus-door-weefnetwerk

Code: 21-05 JON KLEU   

Koffie/thee: koffie/thee zijn inbegrepen, lunch zelf meenemen.

Meenemen: meenemen setje plakkaatverf (gouache) met de drie primaire kleuren, rood, geel en blauw verder zwart en wit, enkele penselen, liefst platte! Een oude lap en waterpotje. De resultaten uit deze workshop kun je gebruiken voor je portfolio van de modulaire weefcursus. Materiaal kosten € 2,50.

Contactpersoon: Christianne de Wit, weefcollectieffryslan@gmail.com.  De beschikbare cursusruimte in onze weverij is ruim en daardoor kunnen wij tegemoet komen aan de 1,5 meter regel. Verder worden alle corona regels gevolgd.