Kaartweven – Nieuw!

Maandag 16 mei, 9.30 – 13.00 uur Basis
Donderdag 19 Mei, 9.30 – 13.00 uur Dubbelweven
Zaterdag 21 Mei 9.30 – 13.00 uur, Pebbelen

In de week van 16 mei 2022 organiseert het Weefcollectief Friesland een aantal lessen over kaartweven. De docent is Marieke Kranenburg.

  • De lessen zijn afzonderlijk te volgen. Alle technieken in deze week vereisen geen voorkennis van kaartweven en zijn daardoor ook geschikt voor beginners.
  • Bij alle lessen begin je met het opspannen van een ketting en leer je hoe je de kaarten in de juiste richting moet zetten.

Maandag 16 mei: Kaartweven met een patroondraad
In de workshop kaartweven met een patroondraad leer je de basisbeginselen van de meest gebruikte techniek in het kaartweven. Je leert wat de richting van de kaart en de kleurvolgorde in de kaarten voor invloed hebben op het patroon. Vervolgens begin je met een patroon waarbij je alle kaarten 8 keer vooruit en 8 keer achteruit draait. Vanuit daar ga je verder met wat ingewikkelder patronen

Benodigdheden: kaartweefplank, 20 kaartjes met gaten in de hoeken, drie kleuren garen (scheepjes maxi, sugar rush of sweet treat) .

 

Donderdag  19 mei: Dubbelweven

Dubbelweven is een techniek uit het bandweven en het getouwweven, maar voor smalle banden kan dit ook met kaarten gedaan worden. Bij de meeste technieken gebruik je kaartjes met de gaten in de hoeken; bij het dubbelweven zitten de gaten in de randen van de kaarten, waardoor er twee sprongen ontstaan. Je kunt met deze techniek heel veel en hele fijne patronen maken, omdat je per toer kunt beslissen welke kleur je wilt zien.

Benodigdheden: kaartweefplank, 30 kaartjes met gaten in de zijkanten, twee kleuren garen (scheepjes maxi, sugar rush of sweet treat)

Zaterdag 21 mei: Pebbelen met kaarten

De pebbeltechniek is zeer bekende techniek in het bandweven. Marijke van Epen heeft deze techniek vertaald naar het kaartweven, waardoor er nog veel meer mogelijkheden zijn. In deze workshop maak je een pebbelweefsel in vier kleuren; dit wordt een dubbelweefsel. Je maakt een klein patroon, waarbij je leert hoe je voor het weven van dit patroon telkens een andere kleurcombinatie kunt kiezen.

Benodigdheden: kaartweefplank, 24 kaartjes met gaten in de zijkanten, vier kleuren garen (scheepjes maxi, sugar rush of sweet treat) onderling goed onderscheidend.

 

 

Vooraf aan de cursus krijg je een pdf met hoe je zelf kaartjes en een kaartweefplank kunt maken, maar mocht je daar niet aan toekomen is dat ook geen probleem. Garen en kaartjes zijn te koop tijdens de workshop. Garen kost 3 euro per ketting, kaartjes 3.50 per 10 kaartjes. Kaartweefplanken zijn te leen.

 

 

Docent: Marieke Kranenburg, marieke@bandweefblog.nl

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17, 8431 NJ  Oosterwolde

Data en tijden:

Maandag 16 mei, 9.30 – 13.00 uur,  Basis

Donderdag 19 Mei, 9.30 – 13.00 uur,  Dubbelweven

Zaterdag 21 Mei 9.30 – 13.00 uur, Pebbelen

Prijs:

1 workshop kost: € 50,-

2 workshops kosten: € 95,-

3 workshops kosten: € 125,-                       

Aantal:  minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers

Aanmelden vóór: 1 mei 2022, bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee: zijn inbegrepen

Meer informatie: Christianne de Wit, Cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen: Kaartweefplank of inkleloom. Je krijgt een instructie hoe je een kaartweefplank kunt maken. Kaartweefkaarten zijn te koop: 10 stuks voor € 3,50. Ook garens kun je in de cursus aanschaffen.