Bandweven

Zaterdag 24 september, zaterdag 29 oktober en zaterdag 26 november 2022

Vanaf september 2022 t/m mei 2023 organiseert het Weefcollectief Friesland een aantal lessen over Bandweven met Marieke Kranenburg. Alle lessen zijn afzonderlijk te volgen.

Zaterdag 24 september 2022: Beginnerscursus Bandweven

De workshop Bandweven is bedoeld voor iedereen die net een Inkle loom heeft aangeschaft en wil weten hoe je er nu eigenlijk op werkt, wil kijken of Bandweven iets voor hem of haar is; er zijn looms te leen!

De workshop begint met een uitleg hoe een Inkle loom nu eigenlijk werkt. Daarna ga je aan de hand van een patroon een band opzetten, waarna je aan het weven kan.

Mocht je het weven van een Plain weave band snel onder de knie hebben, kun je beginnen met PIck-up weven. In het cursusmateriaal staan patroontjes van eenvoudig tot complex Pick-up weven. Aan het einde van de workshop maak je van het geweven stuk band een sleutelhanger.

Zaterdag 29 oktober 2022: Bandweven – Herfstbladeren weven

Omdat het oktober is, gaan we herfstbladeren weven. Dit doen we met de techniek “Brocheren”, ook wel weven met een toegevoegde inslagdraad genoemd. Bij het brocheren span je een band op, die vaak bestaat uit een rand en een effen oppervlak. Bij het weven gebruik je niet één, maar twee inslagdraden. Eén inslagdraad zorgt ervoor dat de kettingdraden gebonden worden. Met de tweede inslagdraad vorm je patronen, door deze inslagdraad over een gedeelte van de kettingdraden heen te leggen. Deze tweede inslagdraad kun je telkens wisselen, waardoor het mogelijk is om veel kleur aan te brengen in je band.

Voor het weven van de band met herfstbladeren heb je het grote Inkle loom nodig en moet je handig zijn in het opzetten, aangezien de band met herfstbladeren vrij breed wordt. Mocht je nog niet veel ervaring hebben met opzetten of een Inklette hebben, dan kun je met een smallere band met variaties op een zeshoekje aan de slag.

 

Zaterdag 26 november 2022: Kerstversiering maken

Met Bandweven kun je je eigen kerstversiering maken met als basis een eenvoudig bandje. In het bandje verwerk je al wevend dunne takjes, riet of satéprikkertjes in de vorm van een kerstboompje.

De workshop is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al weten hoe ze een loom moeten opspannen. De workshop begint met een uitleg hoe een Inkle loom nu eigenlijk werkt. Daarna zetten de beginners een band op aan de hand van een patroon, de gevorderden kunnen een eigen patroontje ontwerpen. Daarna kan het weven beginnen, waarbij je het weven met een inslagdraad en het weven met riet afwisselt.

 

Docent:  Marieke Kraneburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats: Weefcollectie Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Data en tijden: Zaterdag 24  september 9:30—13:00 uur Basiscursus Bandweven

Zaterdag 29 oktober 9:30—13:00 uur Herfstbladeren weven (Brocheren)

Zaterdag 26 november 9:30—13:00 uur Kerstversiering maken

Prijs:  Aanmelden voor 1, 2 of 3 workshops:

1 workshop € 50,-

2 workshops € 95,-

3 workshops € 125,-

Aantal:  Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden: vóór de 10de van de maand waarin de cursus plaats vindt. (vóór 10 september, vóór 10 oktober en vóór 10 november) cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee: zijn inbegrepen.

Meer informatie: Geartsje Tamminga, cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen:  Bandweefgetouwtje/Inkle lool plus garens. Mocht je een bandweefgetouwtje willen lenen dan kan dat tijdens de les. Laat het even weten bij je aanmelding. Ook garens kun je in de cursus aanschaffen en eigen garens kun je ook meenemen.

 

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen. 

 

In 2023 volgen meer Bandweefworkshops:

14 januari 2023: Bandweven: Balticstyle

18 februari 2023: Bandweven: Bedouin

18 maart 2023: Bandweven: Pebbelen

22 april 2023: Bandweven: Kettingkruisen

13 mei 2023: Bandweven: Verdieping – Intermesh

Over bovenstaande cursussen volgt binnenkort meer informatie.