Bandweven

  • 19-01-2024: Toegevoegde kettingdraden – VOL
  • 20-01-2024: Afwerkingen
  • 23-02-2024: Mora
  • 12-04-2024: 3-Kleuren pickup

In het najaar zijn er ook weer enkele workshops bandweven. De docent is Marieke Kranenburg. De workshops zijn afzonderlijk te volgen en worden gegeven op vrijdagen, van 09.30 – 13.00 uur.

Vrijdag 19 januari 2024: Toegevoegde kettingdraden

In Ecuador worden patronen in een band gemaakt door extra patroondraden toe te voegen aan de ketting. Op een inkle loom voeg je deze draden toe aan de ongehevelde laag. Je weeft als het ware een effen band met daarover heen een selectie van de patroondraden.

Voor deze workshop heb je een grote inkle loom nodig (het wordt een brede band!) en moet je de band van tevoren thuis opspannen. Je kunt de band ook op een tafelgetouw maken.

 

ZATERDAG 20 januari 2024: afwerkingen

Dan heb je een mooie band geweven… De band ligt nog steeds in de la te wachten op een mooie afwerking. Iedereen kan wel een gewone drievlecht maken, maar leuker is om te variëren en te kijken wat er past bij de band: de visgraatvlecht, omwikkelen, kwasten maken, de ronde viervlecht, lussenvlechten …

Dus haal al je onafgewerkte banden uit de la en neem ze mee!

 

 

 

Vrijdag 23 februari 2024: Mora

Een vrij onbekende techniek, die alleen in Zweden wordt gedaan is Mora. Net als bij Baltic Style weef je met patroondraden tegen een achtergrond, maar de opzet en de structuur zijn weer heel anders. Deze band leent zich ook goed om een keer met wollen patroondraden te experimenteren: met wol komen de patronen namelijk nog mooier uit.

Voor deze workshop moet je een inkle loom kunnen opspannen.

Vrijdag 12 april 2024: 3 kleuren pickup

Een variant op de Baltic style methode is de drie kleuren pickup methode. De opzet voor een drie-kleuren-pick-up is dezelfde als voor Baltic style, alleen is er geen onderscheid meer tussen patroondraad en achtergrond draad. Door de drie kleuren afwisselend op te zetten, kan elke kleur dienen als patroondraad en als achtergronddraad.

Voor deze workshop moet je een inkle loom kunnen opspannen.

Docent:                       Marieke Kranenburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats:                         Weefcollectie Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Prijs:                           € 50,- per workshop

Aantal:                       Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden:              Uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus uitsluitend
bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee:                Inbegrepen.

Meer informatie:      Geartsje Tamminga cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen:    Bandweefgetouwtje/Inkle lool plus garens. Mocht je een bandweefgetouwtje willen lenen dan kan dat tijdens de les. Laat het even weten bij je aanmelding. Ook garens kun je in de cursus aanschaffen of je kunt eigen garens meenemen.

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.