Bandweven

  • 22-04:Kettingkruisen
  • 13-05: Intermesh

In april en mei organiseert het Weefcollectief Friesland een aantal lessen over Bandweven. De docent is Marieke Kranenburg. De lessen zijn afzonderlijk te volgen en worden gegeven op zaterdagen.

Zaterdag 22 april 2023: Kettingkruisen

Kettingkruisen is een combinatie van weven en vlechten. Je vlecht telkens vier kettingdraden en daarna leg je er een inslagdraad in. Met deze techniek kun je patronen maken die uit diagonale lijnen ontstaan. Je begint met een ruitje om het vlechten in de vingers te krijgen. Daarna ga je ingewikkelder patronen maken door gebruik te maken van het “geheugen van de ketting”.

Deze les is geschikt voor beginners en gevorderden. Wil je deze les volgen en heb je geen inkle loom? Dan kun je een inkle loom gebruiken van de docent.

Zaterdag 13 mei 2023: Intermesh

Een vrij onbekende bandweeftechniek, die erg geschikt is om te maken op een tafelgetouw met minimaal 6 schachten! Maar ervaren bandwevers kunnen deze techniek ook doen op een inkle loom. Twee bindtoeren wisselen elkaar af met de patroontoeren, maar op een heel andere manier dan bij de pebble les van maart. Je krijgt ook een veel dikker bandje.

 

Deze les is geschikt voor ervaren bandwevers en voor wevers met ervaring op een schachtengetouw en daar een keer op willen bandweven. Inkle loom of schachtengetouw moeten van tevoren worden ingeregen, instructies daarvoor ontvang je 2 weken voor de les.

 

 

Docent:                       Marieke Kranenburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats:                         Weefcollectie Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Data en tijden: 
Zaterdag 22 april  9:30—13:00 uur Kettingkruisen

Zaterdag 13 mei 9:30—13:00 uur Intermesh

Prijs:     
1 workshop € 50,-
2 workshops € 95,-

Aantal:                       Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden:              Uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus
bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee:                Inbegrepen.

Meer informatie:      Geartsje Tamminga cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen:    Bandweefgetouwtje/Inkle lool plus garens. Mocht je een bandweefgetouwtje willen lenen dan kan dat tijdens de les. Laat het even weten bij je aanmelding. Ook garens kun je in de cursus aanschaffen of je kunt eigen garens meenemen.

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.

 

Eind 2023 volgen meer bandweefworkshops

Cursussen worden aangeboden via de website van Weefcollectief Fryslân.