Bandweven

26-11: Kerstversiering maken
14-01: Baltic Style
18-02: Bedouin technieken
18-03: Pebbelen

Vanaf september 2022 t/m mei 2023 organiseert het Weefcollectief Friesland een aantal lessen over Bandweven met Marieke Kranenburg. Alle lessen zijn afzonderlijk te volgen en worden gegeven op zaterdagen.

Zaterdag 26 november 2022: Kerstversiering maken

Met Bandweven kun je je eigen kerstversiering maken met als basis een eenvoudig bandje. In het bandje verwerk je al wevend dunne takjes, riet of satéprikkertjes in de vorm van een kerstboompje.

De workshop is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al weten hoe ze een loom moeten opspannen. De workshop begint met een uitleg hoe een Inkle loom nu eigenlijk werkt. Daarna zetten de beginners een band op aan de hand van een patroon, de gevorderden kunnen een eigen patroontje ontwerpen. Daarna kan het weven beginnen, waarbij je het weven met een inslagdraad en het weven met riet afwisselt.

Zaterdag 14 januari 2023: Baltic style

Bij Baltic style werk je met patroondraden om motieven te vormen. De patroondraden, vaak van een wat dikker materiaal, worden omgeven door twee achtergronddraden. Patroondraden liggen afwisselend in de gehevelde en ongehevelde laag. Motieven worden gevormd door patroondraden op te nemen of juist te laten vallen.

Zaterdag 18 februari 2023: Bedouin technieken

Bij de Bedouin worden dubbele draden gebruikt om geometrische patronen te maken. Per toer kies je welke kleur je wilt zien. De onderkant van de band wordt geweven met een extra inslagdraad om lange flotteringen te voorkomen.

 

Zaterdag 18 maart 2023:  Pebbelen


Pebble is het Engelse woord voor kiezel. Een pebbleweefsel wordt dan ook gekenmerkt door kiezeltjes of stippeltjes in het basisweefsel. Twee bindtoeren wisselen elkaar af met de patroontoeren. Je maakt patronen door de stippeltjes met elkaar te verbinden. Het patroon verschijnt aan boven- en onderkant, maar in tegengestelde kleuren.

 

Docent:                       Marieke Kraneburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats:                         Weefcollectie Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Data en tijden: 
Zaterdag 14 januari   9:30—13:00 uur Baltic style

Zaterdag 18 februari 9:30—13:00 uur Bedouin technieken

Zaterdag 18 maart 9:30—13:00 uur Pebbelen

Prijs:     
1 workshop € 50,-
2 workshops € 95,-
3 workshops € 125,-

Aantal:                       Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden: 
Aanmelden voor de 10de van de maand waarin de cursus plaats vindt,
(voor 10 januari,  voor 10 februari en voor 10 maart) cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee:                Inbegrepen.

Meer informatie:      Geartsje Tamminga cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen:    Bandweefgetouwtje/Inkle lool plus garens. Mocht je een bandweefgetouwtje willen lenen dan kan dat tijdens de les. Laat het even weten bij je aanmelding. Ook garens kun je in de cursus aanschaffen of je kunt eigen garens meenemen.

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.

 

In 2023 volgen meer Bandweefworkshops:
22 april 2023: Bandweven: Kettingkruisen
13 mei 2023: Bandweven: Verdieping – IntermeshHier volgt nog verdere informatie over maar u mag zich bij interesse ook hiervoor al opgeven.