Bandweven

  • 29-09-2023: Introductiecursus
  • 10-11-2023: Krokbragd
  • 19-01-2024: Toegevoegde kettingdraden
  • 20-01-2023: Afwerkingen

In het najaar zijn er ook weer enkele workshops bandweven. De docent is Marieke Kranenburg. De workshops zijn afzonderlijk te volgen en worden gegeven op vrijdagen, van 09.30 – 13.00 uur.

Vrijdag 29 september 2023: Introductiecursus bandweven

De workshop Bandweven is bedoeld voor iedereen die net een inkle loom heeft aangeschaft en wil weten hoe je er nu eigenlijk op werkt OF wil kijken of bandweven iets voor hem of haar is; er zijn looms te leen!

De workshop begint met een uitleg hoe een inkle loom nu eigenlijk werkt. Daarna ga je aan de hand van een patroon een band opzetten, waarna je aan het weven kunt.

Mocht je het weven van een plain weave band snel onder de knie hebben, kun je beginnen met pick-up weven. In het cursusmateriaal staan patroontjes van eenvoudig tot complex pick-up weven. Aan het einde van de workshop maak je van het geweven stuk band een sleutelhanger.

Voor deze workshop heb je geen voorkennis nodig: iedereen is welkom!

Vrijdag 10 november 2023: Krokbragd

Normaal weef je een band met twee lagen; de gehevelde en de ongehevelde laag. Met Krokbragd introduceer je een derde of zelfs een vierde laag. Het weven van een Krokbragd band is niet heel lastig, de kunst zit ‘m in het opspannen en het maken van de extra hevellagen.

Voor deze workshop moet je een inkle loom kunnen opspannen.

 

 

Vrijdag 19 januari 2024: Toegevoegde kettingdraden

In Ecuador worden patronen in een band gemaakt door extra patroondraden toe te voegen aan de ketting. Op een inkle loom voeg je deze draden toe aan de ongehevelde laag. Je weeft als het ware een effen band met daarover heen een selectie van de patroondraden.

Voor deze workshop heb je een grote inkle loom nodig (het wordt een brede band!) en moet je de band van tevoren thuis opspannen. Je kunt de band ook op een tafelgetouw maken.

Zaterdag 20 januari 2024: afwerkingen

Dan heb je een mooie band geweven… De band ligt nog steeds in de la te wachten op een mooie afwerking. Iedereen kan wel een gewone drievlecht maken, maar leuker is om te variëren en te kijken wat er past bij de band: de visgraatvlecht, omwikkelen, kwasten maken, de ronde viervlecht, lussenvlechten …

Dus haal al je onafgewerkte banden uit de la en neem ze mee!

 

 

 

 

 

Docent:                       Marieke Kranenburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats:                         Weefcollectie Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Prijs:                           € 50,- per workshop

Aantal:                       Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden:              Uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus
bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee:                Inbegrepen.

Meer informatie:      Geartsje Tamminga cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen:    Bandweefgetouwtje/Inkle lool plus garens. Mocht je een bandweefgetouwtje willen lenen dan kan dat tijdens de les. Laat het even weten bij je aanmelding. Ook garens kun je in de cursus aanschaffen of je kunt eigen garens meenemen.

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.