In Scandinavië is het heel gebruikelijk dat weefgroepen een eigen weefruimte hebben. Na een bezoek aan een groep Deense weefsters begon het bij een aantal Nederlands weefsters te “kriebelen”. Geïnspireerd door wat ze gezien hadden werden de handen inéén geslagen en opende in september 2014 het Weefcollectief Fryslân aan de Veengang in Oosterwolde voor het eerst haar deuren.

Onze doelstelling is het oude ambacht en de techniek van weven op het weefgetouw in stand houden en stimuleren, door wevers, van alle niveaus, laagdrempelig met elkaar in contact te brengen. Daardoor ontstaat een smeltkroes waarin wevers elkaar inspireren en kennis en vaardigheden worden vergroot. Weven is immers een oneindig spel van het combineren van patronen, materialen en kleuren.

Een weefgetouw is behoorlijk groot en de aanschaf ervan kan redelijk duur zijn. Dit kan een belemmering vormen om aan weven te beginnen. Wij vinden dit jammer. Daarom hebben wij onze eigen ‘weverij’ ingericht met diverse typen weefgetouwen en materialen waar je naar hartenlust kennis kunt maken met weven en nieuwe technieken kunt uitproberen.

Als er eenmaal geweven wordt is er behoefte aan praktische ondersteuning. Juist in de beginperiode is dit van cruciaal belang. Weven vereist kennis en vaardigheden waarvoor niet alleen liefde voor het ambacht nodig is, maar ook inzicht in een patroon, en kennis van materialen en de techniek van het getouw. Hulp ter plaatse is daarom belangrijk om de eerste beginselen onder de knie te krijgen, maar ook een stimulans om door te ontwikkelen.

Een cursus volgen kan hierin helpen, maar hulp direct aan het getouw werkt ook heel goed.

Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vereniging van ongeveer 38 personen. Onlangs zijn wij verhuisd naar een grotere ruimte op hetzelfde adres. Hier komen de 50 getouwen nog beter tot hun recht en hebben we een echte bibliotheek kunnen inrichten met een ruime collectie weefboeken en weeftijdschriften. Er is een groot assortiment garens voor eigen gebruik en voor de verkoop. Het is ook mogelijk om garens en materialen te bestellen van Venne en Garnhuset i Kinna. Mooie weefsels gemaakt door onze leden zijn te koop en er is een mogelijkheid om kettingen naar uw persoonlijke wensen te laten scheren.

Het Weefcollectief Fryslân biedt daarnaast een heel divers cursusaanbod. Van een eendaags arrangement om eens te proeven aan het weven tot grote meerdaagse cursussen met buitenlandse docenten. Er is voor zowel de beginnende als de ervaren weefster iets interessants te vinden.

We beschikken over een mooie vergaderruimte en cateringmogelijkheden voor groepen. Informeer naar de mogelijkheden.

Je bent van harte welkom in onze weverij! Mail even zodat wij weten dat je komt, info@weefcollectieffryslan.com

http://www.weefnetwerk.nl en https://www.weefcollectieffryslan.com

 

 

 

Wat zijn de mogelijkheden:

  • Weven op een staand getouw. Er zijn diverse getouwen ingeregen o.a. voor voddenkleden, theedoeken en tafellopers;
  • Weven op een damastgetouw;
  • Elk seizoen nieuwe workshops en cursussen met binnen- en buitenlandse docenten o.a. basis cursus weven module 1, 2, 3 en 4' Zie bij cursussen het nieuwste aanbod;
  • Kom alleen of met een paar vriendinnen een dag weven, vraag naar de mogelijkheden cursus@weefcollectieffryslan.com
  • Wordt zomervriend gedurende de zomermaanden, 3 maanden, en kom de hele zomer onbeperkt weven (check onze website);
  • Workshops / privéles op maat;
  • Mogelijkheden om te vergaderen met evt. verzorgde lunch;
  • Ruimte om te exposeren;
  • Kopen van garens;
  • Voor spinners is er elke 1e donderdagavond (19.30-21.30) en elke 3e vrijdag van de maand (10.00 - 15.00 uur) van de maand een bijeenkomst van Spingroep ’t Korte lontje.

Lid Worden

Wil je onbeperkt weven? Dan kun je lid worden voor €30,- per maand (eenmalig €25,- inschrijfgeld).

Wil je werken aan een bepaald project of eerst snuffelen aan het weven? Dan is een 10-rittenkaart (10 dagdelen) voor € 100,- (6 weken geldig) of “zomervriend” voor €250,- (3 maanden geldig), misschien een idee.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@weefcollectieffryslan.com en kijk op de website: weefcollectieffryslan.com

Ons adres: Veengang 17, 8431 NJ Oosterwolde

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag, 10.00 uur – 16.00 uur

donderdag van 10.00 uur - 20:00 uur

De meeste weefsters zijn op dinsdag, woensdag en vrijdag aanwezig.

Bezoekers zijn van harte welkom! Neem eerst via de mail contact met ons op, info@weefcollectieffryslan.com