Kaartweven

25-11: Kerstversiering maken, 
13-01: IJslands model
17-02: Keper
17-03: Dubbelweefsel 4 kleuren

Vanaf september 2022 t/m mei 2023 organiseert het Weefcollectief Friesland een aantal lessen over kaartweven met Marieke Kranenburg.  De lessen zijn afzonderlijk te volgen en worden op vrijdagen gegeven.

 

Vrijdag 25 November 2022: Kerstversiering maken

Met kaartweven kun je je eigen kerstversiering maken met als basis een eenvoudig bandje. In het bandje verwerk je al wevend dunne takjes, riet of satéprikkertjes in de vorm van een kerstboompje.
De workshop is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al weten hoe ze een ketting moeten maken. Je leert hoe je vanaf een opzetschema een ketting moet maken. Het patroon wat je hiervoor gebruikt heeft als basis de motieven die in een zogenaamde ‘Telemarkband’ worden gebruikt. Het voordeel van een patroon is dat je dit patroon inrijgt en daarna alleen nog maar vooruit hoeft te draaien. Bij het weven wissel je vervolgens een inslag met inslagdraad en een inslag met riet af.

Vrijdag 13 januari 2023: IJslands dubbel

Bij deze techniek zitten de gaten in de zijkanten van de kaarten en maak je patronen opgebouwd uit vierkantjes. Een vierkantje maak je door drie kaarten twee slagen in dezelfde richting te draaien. Je krijgt twee lagen en je slaat per toer dan ook twee keer in. Op voor- en achterkant ontstaan dezelfde patronen, maar in tegengestelde kleuren. Deelnemers die ervaring hebben met haspelen kunnen een brede band opzetten om sneeuwvlokken te weven, beginners kunnen met een smallere oefenband aan de gang.

Deze techniek is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

 

Vrijdag 17 februari 2023: Keper

Bij keperweven is de basis opnieuw twee kleuren per kaart, maar nu loopt één draad altijd over 3 inslagen. Karakteristiek zijn de diagonale lijnen die je in de structuur van het weefsel krijgt, ook als je alleen de achtergrondkleur weeft.

Het is een redelijk arbeidsintensieve techniek, maar je kunt er fantastische patronen mee maken.

Voor deze techniek moet je de basiscursus Kaartweven hebben gevolgd of op een andere manier enige ervaring met Kaartweven hebben opgedaan.

Vrijdag 17 maart 2023: Dubbelweefsel met 4 kleuren

Met deze techniek maak je niet een ‘traditioneel’ kaartweefsel, maar ga je aan de slag met kaarten waarin de gaten in het midden van de randen van de kaart zitten. Je maakt patronen door de juiste kleur boven te draaien. Met deze techniek kun je ook een vier-kleuren pebbelweefsel maken; een band die traditioneel met hevels wordt geweven, maar met kaarten veel eenvoudiger is.

Deze techniek is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

 

Vooraf aan de cursus krijg je een PDF met hoe je zelf kaartjes en een kaartweefplank kunt maken, maar mocht je daar niet aan toe komen ook geen probleem. Garen en kaartjes zijn te koop tijdens de workshop. Garen kost €3,- per ketting, kaartjes €3,50 per 10 kaartjes. Kaartweefplanken zijn te leen.

Docent: Marieke Kraneburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Data en tijden:

Vrijdag 13 januari 9:30—13:00 uur IJslands Dubbel

Vrijdag 17 februari 9:30—13:00 uur Keper

Vrijdag 17 maart 9:30—13:00 uur Dubbelweefsel met 4 kleuren

Prijs: 1 workshop € 50,-

2 workshops € 95,-

3 workshops € 125,-

Aantal: Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden: Aanmelden voór de 10de van de maand waarin de cursus plaats vind. (vóór 10 januari, vóór 10 februari en vóór 10 maart)  bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee: Zijn inbegrepen.

Meer informatie: Geartsje Tamminga, cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen: Kaartweefplank of Inkleloom. Je krijgt een instructie hoe je een kaartweefplank kunt ma- ken. Kaartweefkaarten zijn te koop 10 stuks €3,50. Ook garens kun je in de cursus aan schaffen.

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.

 

In 2023 volgen meer kaartweefworkshops:

21 april 2023: kaartweven: gtt patronen weven
12 mei 2023: kaartweven: kettingrips dubbelweefsel

Hier volgt nog verdere informatie over, maar u mag zich bij interesse ook hiervoor al opgeven.