Kaartweven

  • 30-09-2023: Introductiecursus
  • 11-11-2023: Snartemo
  • 20-01-2024: Afwerkingen

Marieke Kranenburg komt weer voor een serie workshops naar Oosterwolde. De workshops zijn afzonderlijk te volgen en worden gegeven op zaterdagen, van 9:30 uur tot 13:00 uur.

Zaterdag 30 september 2023: Introductiecursus kaartweven

In de Introductieworkshop Kaartweven maak je een band, waarin je één patroondraad neemt tegen een achtergrond en daarmee verschillende motieven maakt. Je leert hoe je de ketting op moet spannen, wat de richting van de kaarten is (ook wel bekend als S- en Z-richting) en hoe je de kaarten moet draaien.

In eerste instantie ga je aan de gang met een voorgetekend patroon, maar tegen het einde van de workshop leg ik ook uit hoe je je eigen patronen kunt tekenen.

Voor deze workshop heb je geen voorkennis nodig: iedereen is welkom!

 

Zaterdag 11 november 2023: Snartemo

Snartemo, een plaatsje in Noorwegen waar een band is opgegraven, is inmiddels een naam geworden voor een specifieke techniek van kaartweven. De patronen worden gevormd door “flotteringen”. Dit houdt in dat je één draad net zo lang boven laat liggen totdat het patroon in die kleur eindigt. Doordat je de draden niet regelmatig bindt, ontstaat er een redelijk los weefsel. Het patroon gedeelte heeft altijd drie of vier kleuren.

Voor deze techniek moet je de basiscursus Kaartweven hebben gevolgd of op een andere manier enige ervaring met kaartweven hebben opgedaan.

 

Zaterdag 20 januari 2024: afwerkingen

Dan heb je een mooie band geweven… De band ligt nog steeds in de la te wachten op een mooie afwerking. Iedereen kan wel een gewone drievlecht maken, maar leuker is om te variëren en te kijken wat er past bij de band: de visgraatvlecht, omwikkelen, kwasten maken, de ronde viervlecht, lussenvlechten …

Dus haal al je onafgewerkte banden uit de la en neem ze mee!

 

 

 

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.

Docent: Marieke Kraneburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Prijs: € 50,- per workshop

Aantal: Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden: Aanmelden uiterlijk 10 dagen voor de start van de cursus bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee: Zijn inbegrepen.

Meer informatie: Geartsje Tamminga, cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen: Kaartweefplank. Kaartweefkaarten zijn te koop 10 stuks €3,50. Ook garens kun je in de cursus aan schaffen.