Kaartweven

Vrijdag 23 september,  vrijdag 28 oktober en vrijdag 25 november 2022

Vanaf september 2022 t/m mei 2023 organiseert het Weefcollectief Friesland een aantal lessen over kaartweven met Marieke Kranenburg.  De lessen zijn afzonderlijk te volgen.

Vrijdag 23 september 2022: Basiscursus Kaartweven

Bij kaartweven maak je banden door middel van kaartjes met gaten in de hoeken. In elk gat kan een draad worden ingeregen. Je maakt patronen door verschillende kleuren in te rijgen en door de kaarten vooruit of achteruit te draaien.
In Basiscursus Kaartweven maak je een band, waarin je één patroondraad neemt tegen een achtergrond en daarmee verschillende motieven maakt. Je leert hoe je de ketting op moet spannen, wat S- en Z-richting is (en waarom je dat beter niet kunt gebruiken) en hoe je de kaarten moet draaien.In eerste instantie ga je aan de gang met een voorgetekend patroon, maar tegen het einde van de workshop leg ik ook uit hoe je je eigen patronen kunt tekenen.
Voor de cursus kun je een kaartweefplank lenen. Je kunt ook een eigen inkle loom meenemen, zodat je de band daarop kunt zetten.

 

Vrijdag 28 oktober 2022: Double faced kaartweven

Bij deze techniek werk je met twee kleuren per kaart, meestal een donkere en een lichte kleur. Als de donkere draden in de twee bovenste gaten van de kaart zitten, krijg je een donker oppervlak; aan de onderkant wordt een licht oppervlak gevormd. Je maakt patronen door telkens het aantal kaarten waarmee je een motief wilt vormen in de tegengestelde richting te draaien van de kaarten die de achtergrond vormen. Omdat dit per kaart kan, kun je hele fijne motieven maken. Double faced is ook een erg leuke techniek om letters mee te weven.
Deze techniek is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

 

 

Vrijdag 25 November 2022: Kerstversiering maken

Met kaartweven kun je je eigen kerstversiering maken met als basis een eenvoudig bandje. In het bandje verwerk je al wevend dunne takjes, riet of satéprikkertjes in de vorm van een kerstboompje.
De workshop is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al weten hoe ze een ketting moeten maken. Je leert hoe je vanaf een opzetschema een ketting moet maken. Het patroon wat je hiervoor gebruikt heeft als basis de motieven die in een zogenaamde ‘Telemarkband’ worden gebruikt. Het voordeel van een patroon is dat je dit patroon inrijgt en daarna alleen nog maar vooruit hoeft te draaien. Bij het weven wissel je vervolgens een inslag met inslagdraad en een inslag met riet af.

Vooraf aan de cursus krijg je een PDF met hoe je zelf kaartjes en een kaartweefplank kunt maken, maar mocht je daar niet aan toe komen ook geen probleem. Garen en kaartjes zijn te koop tijdens de worskshop. Garen kost €3,- per ketting, kaartjes €3,50 per 10 kaartjes. Kaartweefplanken zijn te leen.

Meer informatie:  Geartsje Tamminga, cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen:    Kaartweefplank of inkleloom. Je krijgt een instructie hoe je een kaartweefplank kunt ma-                                      ken. Kaartweefkaarten zijn te koop 10 stuks €3,50. Ook garens kun je in de cursus aan                                                               schaffen.

 

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.  

 

Docent: Marieke Kraneburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Data en tijden: Vrijdag 23 september 9:30—13:00 uur Basiscursus kaartweven

Vrijdag 28 oktober 9:30—13:00 uur Double faced kaartweven

Vrijdag 25 november 9:30—13:00 uur Kerstversiering maken

Prijs: voor 1, 2 of 3 workshops:

1 workshop € 50,-

2 workshops € 95,-

3 workshops € 125,-

Aantal: Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden: voór de 10de van de maand waarin de cursus plaats vind. (vóór 10 september,  vóór 10 oktober en vóór 10 november)  bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee: zijn inbegrepen.

 

 

In 2023 volgen meer kaartweefworkshops:

13 januari 2023: kaartweven: IJslands dubbel, sneeuwvlokken

17 februari 2023: kaartweven: Keper

17 maart 2023: kaartweven: Dubbelweefsel met 4 kleuren

21 april 2023: kaartweven: gtt patronen weven

12 mei 2023: kaartweven: Kettingrips dubbelweefsel

Hier volgt nog verdere informatie over maar u mag zich bij interesse ook hiervoor al opgeven.