Kaartweven

  • 20-01-2024: Afwerkingen
  • 24-02-2024: De band van Eidfjord
  • 25-05-2024: Brocheren 

Marieke Kranenburg komt weer voor een serie workshops naar Oosterwolde. De workshops zijn afzonderlijk te volgen en worden gegeven op zaterdagen, van 9:30 uur tot 13:00 uur.

Zaterdag 20 januari 2024: afwerkingen

Dan heb je een mooie band geweven… De band ligt nog steeds in de la te wachten op een mooie afwerking. Iedereen kan wel een gewone drievlecht maken, maar leuker is om te variëren en te kijken wat er past bij de band: de visgraatvlecht, omwikkelen, kwasten maken, de ronde viervlecht, lussenvlechten …

Dus haal al je onafgewerkte banden uit de la en neem ze mee!

 

 

Zaterdag 24 februari 2024: De band van Eidfjord

In Noorwegen werden kaartgeweven banden gebruikt om baby’s in te bakeren. Er zijn maar weinig banden bewaard gebleven, maar één ervan is de band van Eidfjord. De patronen in de band werden gezien als symbolen voor bescherming. Hoe meer van deze patronen op de band, hoe beter het kind beschermd werd. De band wordt geweven met 2 draden per kaart, waarmee het weer een heel andere techniek is dan de meer bekende kaartweeftechnieken met 4 draden per kaart. In deze workshop maak je je eigen variant van de band van Eidfjord.

Je hoeft voor deze workshop geen ervaring te hebben met kaartweven.

Zaterdag 25 mei 2024: Brocheren

Het brocheren in het kaartweven is een eeuwenoude techniek en er zijn veel patronen te vinden. Bij deze techniek gebruik je een extra inslagdraad om de patronen als het ware in te leggen in de band. De banden waren vooral voor de rijken: ze werden gemaakt met zijde en vaak een glimmende zilver- of gouddraad als extra inslagdraad. In de workshop boots je dit na door gebruik van katoen en een zilver of goudkleurig DMC.

Voor deze cursus moet je enige ervaring hebben met bandweven of kaartweven. De techniek is op zich niet heel moeilijk, maar om het netjes te krijgen is ervaring met het weven van smalle banden noodzakelijk.

Bij elke workshop ontvangt u een uitgebreide tutorial waarin de techniek beschreven staat en extra patronen zijn opgenomen.

Docent: Marieke Kraneburg, marieke.kranenburg@kpnmail.nl

Plaats: Weefcollectief Fryslân, Veengang 17,8431 NJ Oosterwolde

Prijs: € 50,- per workshop

Aantal: Minimaal 6 deelnemers per workshop, maximaal 8 deelnemers.

Aanmelden: Aanmelden uiterlijk 10 dagen voor de start van de cursus uitsluitend bij cursus@weefcollectieffryslan.com

Koffie/thee: Zijn inbegrepen.

Meer informatie: Geartsje Tamminga, cursus@weefcollectieffryslan.com

Meenemen: Kaartweefplank. Kaartweefkaarten zijn te koop 10 stuks €3,50. Ook garens kun je in de cursus aan schaffen.